Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Edzésmódszer

2020. 03. 31. 18:13:20

Eddig soha nem tapasztalt szituációba kerültünk ezekben a hetekben. Hirtelen nem tudunk találkozni a szeretteinkkel, vagy edzésekre járni, rengeteget dekkolunk otthon a lakásban, és az élelmiszerboltok sem rejtenek túl sok ingert. Ez a kényszerű összezártság próbára teszi mindenkinek a tűrőképességét, de higyjünk a szakértőknek, hogy csak ez a helyes út.

 

A legegyszerűbb mód hogy feldobjuk magunkat a bezártságban, az az otthoni edzés. Ez akár egy jó közösségi program is lehet a család többi tagjával, de egyedül is érdemes csinálni. A lényeg a rendszeresség!

Rengeteg edző tart online programokat, így könnyű hozzájuk csatlakozni a gép előtt. Vannak olyan sportegyesületek, akik kiadják a napi penzumot sportolóiknak akik ezt egyedül végzik otthon.
 

De milyen gyakorlatokat végezzünk otthon?

Nem kell megijedni ha nincsenek sport eszközeink otthon, mert a hagyományos saját testsúlyos gyakorlatok nagyon is alkalmasak az otthoni edzésmunkához.

Az iskolából mindenki emlékszik a klasszikus ötösre: guggolás, fekvőtámasz, felülés, törzsemelés, négyütemű fekvőtámasz. Ha mindegyikből megcsinálunk hetente 100 darabot, érezhető lesz a hatása és nem is készülünk ki. 

 

HA A HAS IZMAIT ERŐSÍTJÜK, FONTOS HOGY A HÁT IZMAI SE MARADJANAK KI, ÍGY LESZÜNK EGYENSÚLYBAN! 

 

Hasznos tanácsok:

Guggolás: álljunk vállszéles terpeszbe, maradjon lent a sarok, és a combjainkat vízszintesig hajlítsuk. Inkább a helyes kivitelezésre figyeljünk mint a magas ismétlésszámra. Könnyítésként megfoghatjuk egy szék támláját.
 

Fekvőtámasz: mozogjon együtt a csípő és a test többi része, ne éljenek külön életet. Ha könnyíteni szeretnénk, tegyük le a térdünket. A kéztartás lehet vállszéles, mégszélesebb, vagy szűk. 

 

Felülés: ne olyan verziót csináljunk ahol be van akasztva a lábunk, mert ott rengeteg más izom is bekapcsolódik a munkába. Jó lehet, ha felnyújtjuk a kezünket és ezt a pozíciót tartva ülünk fel, vagy tarkón van a kezünk, és a könyököt térddel érintjük felváltva. Ha lábemelést csinálunk, mindig tegyük a tenyereinket a fenekünk alá, egyébként megsérül a derekunk.

 

Törzsemelés: legyen tarkón a kezünk, és hason fekve így emeljük a törzsünket és a lábunkat egyszerre. Semmiképpen se kapkodjunk!

 

Négyütemű fekvőtámasz: leguggolás - mellkastámasz - guggolás - felugrás vállszéles terpeszbe taps a fejünk felett. Fontos hogy a guggolás rész tényleg be legyen tartva, anélkül ez egy másik gyakorlat. Karhajlítással lehet fokozni az erőkifejtést.

 

Csináljuk rendszeresen, vigyázzunk magunkra és egymásra!

2018. 11. 15. 15:36:15
Mindenki tisztában van a bemelegítés szükségességével, ám monotonsága miatt, hajlamosak vagyunk átugrani, vagy drasztikusan lerövidíteni. Pedig a jó bemelegítés javítja a sportteljesítményt, ezáltal a sportélményt is.