Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bemelegítés, miért és hogyan?

Bemelegítés, miért és hogyan? Mindenki tisztában van a bemelegítés szükségességével, ám monotonsága miatt, hajlamosak vagyunk átugrani, vagy drasztikusan lerövidíteni. Pedig a jó bemelegítés javítja a sportteljesítményt, ezáltal a sportélményt is.

 

Miért szükséges?

 

Sérülés megelőzése

Bemelegítés alatt több folyadék kerül az izmokba és ízületekbe, ezáltal azok rugalmasabbak és terhelhetőbbek lesznek, megnő a szakítószilárdságuk, így csökken a sérülésveszély.

 

Holtpont elkerülése

Az alapos bemelegítés hatására fokozatosan emelkedik meg az izmok hőmérséklete, így elkerüljük a holtpont érzést, amit többnyire a szervezet hőháztartásának átmeneti zavara okoz.

 

Oldalszúrás elkerülése

A hirtelen elkezdett sportolás hatására az alsó légutakba szorulhat levegő ami adott esetben szúró hatást vált ki.

Emellett lehetnek keringési okai is, amit a vérellátás túl hirtelen megváltozása idéz elő, ugyanis ilyenkor a belső szervek vérellátása csökken, míg az izmok több vért kezdenek el kapni.

 

Mentális ráhangolódás

A sportági mozgásformák felelevenítése alatt, az az agykéregben tárolt korábban megtanult mozgásformákat elevenítjük fel, futtatjuk újra. Ennek pszichés hatásaként sokkal koncentráltabban állhatunk a megmérettetés elé, és nagyobb valószínüséggel közelítjük, vagy érjük el legjobb tudásunkat.

 

Hogyan?

 

A jó bemelegítés három fázisból áll, és masszív izzadásig tart:

1. átmozgatás

2. pulzusemelés (kocogás, szökdelés, gimnasztika stb.)

3. sportágspecifikus mozgásformák felelevenítése

 

Sok sportnál a második és harmadik fázist össze lehet vonni.

 

Az alábbiakban láthattok egy általános átmozgató gyakorlatsort, amit a küzdősportos Balázs mutat be nektek. Ezek a gyakorlatok alkalmazhatóak a legtöbb sportnál, és ne felejtsük hogy minden izmot át kell mozgatni, ha például futunk, akkor sem elég csak a lábakat bemelegíteni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzésmódszer Bemelegítés