Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Életmódváltó tippek II.: táplálékaink minősége + logisztika

Életmódváltó tippek II.: táplálékaink minősége + logisztika

Az előző részben arra bíztattunk mindenkit, hogy az edzés és az étrendváltás arányait alaposan tervezze meg, nehogy egymást kárára menjenek, ezáltal meghíusítva sikerünket.

 

Fizikai állapotunk egyik meghatározó tényezője, hogy pontosan mit viszünk be a szervezetünkbe táplálkozásunk során. Elmondható hogy igyekezni kell tápanyagok szempontjából minél értékesebb ételeket fogyasztani, a lehető legnagyobb változtossággal, ugyanakkor a helyes mértéket szem előtt tartva. Korunk egyik leggroteszkebb jelensége, hogy sokan funkcionálisan éheznek, miközben testsúlyproblémáik vannak. Ennek oka, hogy rengeteg olcsó szénhidrátot visznek be, megfelelő vitamin, ásványianyag és fejérjeforrás nélkül.

 

Hogy miért is fontos ezt kiemelni?

Mert egyre nehezebb megtalálni a jó alapanyagokat, ételeket!

Az élelmiszeripar fejlődésével egyre ügyesebben növesztenek meg tökéletesnek kinéző gyümölcsöket, zöldségeket, állatokat és pékárukat. Minél olcsóbban, minél nagyobb hozam a cél, hiszen ezek üzleti vállalkozások, nem népegészségügyi intézmények. Egy biogazdálkodás, adott területen, negyedannyi terméket képes piacra dobni, mint egy vegyszerekkel dolgozó. Egy kenyér eredetileg 4 összetevőből kellene hogy álljon (liszt, víz, só, élesztő), ehhez képest érdemes elolvasni mennyi minden van ráírva. Egy üveggyapoton, műtrágyával nevelt zöldség (pld.: paradicsom) valóban nem lesz földes, sőt egész évben terem, de sem az íze, sem a tápanyagtartalma nem azonos szabadföldi társaiéval. Egy csalogatóan olcsó hústermék csak azért tud olyan olcsó lenni, mert a tartás körülményei és a tápok messze nem a legjobbak (a rosszul tartott csirkék mellének zsírtartalma vetekszik a szabadtartásos combjáéval). Persze ezek csak kiragadott példák, rengeteget sorolhatnánk még.

 

Hatalmas a népesség, nem lehet kizárólag jó minőségű ételekkel ellátni, de azért ott van elöttünk a választás lehetősége. Nem véletlenül élik reneszánszukat azok a pékségek és gazdaságok ahol csupán annyi történik hogy hagyományos módszerekkel dolgoznak. Sajnos, lassan már a hagyományos eljárások kerülnek a luxus kategóriába, bár kezelhetjük ezt befektetésnek is saját magunk, és családunk egészsége szempontjából.

 

Alá kell szállnunk az élelmiszerek dzsungelébe, és meg kell találnunk hogyan jutunk hozzá értékes élelmiszerekhez a környezetünkben. Nagy előny ha hajlandóak vagyunk főzni, legalább néha, ugyanis így tudjuk leginkább kontrollálni a mennyiséget és a minőséget. Étkezdék között is meg lehet találni az igényesebbeket, akik nem használnak ízfokozókat és térfogatnövelőket, bár ez az igényesség az árakon is meglátszik. Az életmódváltásnak az is a része, hogy tudjuk mikor mit és honnan eszünk, hogy elkerülhessük a pizzarendelést, vagy a rántott valamit sültkrumplival.

 

Valóban nehéz jó hentest, zöldségest péket és halast találni, de nem lehetetlen. Léteznek már olyan vállalkozások, appok, amelyek segítik összekötni az urbánus vásárlókat a vidéki termelőkkel (pld. KofaGo), ezenkívül egyre több, kimondottan termelői piac jelent meg mindenfelé. 

 

Nagyon hasznos dolog az otthoni mélyhűtő feltöltése, így nem kell olyan gyakran vásárolni. A mirelit zöldségek és gyümölcsök legalább annyi vitamint és tápanyagot tartalmaznak mint a frissek, hiszen néhány órával a begyűjtésük után már fagyasztva vannak. Húsoknál egyszerű és jó módszer még, ha porciónként szétosztjuk, és úgy fagyasztjuk le őket. 

 

Amit még ennél a fejezetnél még fontos megemlíteni, az az ételek glikémiás indexe. 1-100-ig van minden étel skálázva, és minél alacsonyabb a szám, annál lassabban szívódik fel belőlük a szénhidrát. Ennek gyakorlati előnye, hogy nem nyomják hirtelen az egekbe a vércukorszintet, hanem szépen egyenletesen szívódnak fel. Jobban is érezzük magunkat, illetve elkerülhetjük a hirtelen jött “pusztító” éhséget a segítségükkel.

Alacsony glikémiás indexü ételek pld.: olajos magvak, rozskenyér, túró, natúr joghurt, tejföl, tejszín, brokkoli, cukkini, hagyma, káposzta, karfiol, paprika, paradicsom, retek, spenót, sóska, saláta, uborka, zellerszár, lencse, vadrizs, csicseriborsó, sárgarépa, petrezselyemgyökér, édesburgonya, szárazbab, zöldbab, zöldborsó, alma, körte, narancs, kiwi, barack, áfonya, szilva stb.

 

Összefoglalva:

1. keress minél tisztább eredetű élelmiszereket

2. szervezd meg tudatosan az étel beszerzést és tárolást

3. törekedj rá hogy alacsony (0-55) vagy közepes (55-70) glikémiás indexű hozzávalókból építsd fel a táplálkozásod.

 

A következő részben gyakorlati tippeket gyűjtünk össze, az étkezés kontroll alatt tartásához.

 

Előző rész: https://www.sportreg.hu/hirek_1/tippek-ujevi-fogadkozoknak-eletmodvaltoknak-40